Skip to content

POLYCYSTISK OVARIE SYNDROM (PCOS)

Behandling af PCOS med akupunktur

POLYCYSTISK OVARIE SYNDROM

Polycystisk Ovarie Syndrom, oftest bare kaldet PCOS, er et syndrom, der påvirker hele kroppen. Ofte omtales PCOS som en hormonel tilstand, men sandheden er, at syndromet også har indflydelse på nervesystemet, hjerte/kar-systemet og kan vise sig ved symptomer relateret til både stofskifte og andre kropslige symptomer. PCOS ses hos ca. 5-10% af alle kvinder i den reproduktive alder. 

Symptomerne kan variere fra person til person, og diagnosen kan derfor være svær at stille. Unge kvinder godt have cyster på æggestokkene uden at have PCOS, eller have PCOS uden at have cyster på æggestokkene. For at leve op til diagnosekriterierne for PCOS skal man derfor opfylde mindst to af de tre følgende kategorier: 

 1. Have få eller ingen ægløsninger
  • Dette vil typisk vise sig ved uregelmæssige eller helt udeblevne menstruationer
 2. Øgede niveauer af mandlige kønshormoner
  • Kan diagnosticeres ved blodprøver ELLER
  • viser sig som øget hårvækst på kroppen (hirsutisme), tab af hovedhår, akne mm.
 3. Polycystiske ovarier (cyster på æggestokkene)
  • Diagnosticeret ved scanning af æggestokkene 


Kompleksiteten ved PCOS betyder, at årsagen til syndromet og dermed også behandlingen vil være forskellig fra person til person.
Adskillige studier viser god effekt af akupunktur til håndtering af PCOS og regulering af menstruationscyklus. Min erfaring er dog, at akupunktur sjældent kan stå alene. Forskellige typer af PCOS påvirkes af forskellige livsstilsfaktorer. Det er derfor vigtigt at målrette både udredning og behandling til lige netop dine symptomer. 

LABORATORIE TEST

Laboratorietest kan bruges til at få en dybere indsigt i hvordan din PCOS påvirker – og påvirkes af – faktorer som stress, omsætning og ophobning af østrogen, inflammation og insulinresistens. Testresultaterne åbner op for livsstilsændringer og behandling, som er skræddersyet præcis til dig, så du ikke længere behøver prøve dig frem. 

Du kan læse mere om laboratorietest her: [link kommer snart]

 

HVORFOR AKUPUNKTUR?

Med Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) sigter man altid mod at lokalisere og fjerne årsagen, og genskabe balance i kroppen. Akupunktur hjælpe med behandling af PCOS symptomer ved at:

 • Regulere insulin og blodsukker
 • Understøtte vægttab
 • Reducere stress
 • Sænke niveauet af mandlige kønshormoner
 • Regulere kvindelige kønshormoner og genskabe regelmæssige ægløsninger
 • Mindske træthed
 • Reducere inflammation i kroppen
 • Give bedre søvn

PCOS OG LIVSSTIL

Kost- og livsstil faktorer som har stor indflydelse på kroppens hormonbalance og kan enten bedre eller forværre de gener, du oplever i forbindelse med din PCOS.

Eftersom PCOS både er hormonelt og metabolisk betinget, er kosten et vigtigt element i behandlingen. Der er ikke én rigtig diæt for alle med PCOS, da vi hver især har behov for forskellige mikronæringsstoffer og forskellige tolerance for bl.a. sukker og mælkeprodukter.

Når du kommer til PCOS behandling hos Jordemoderhuset Yin Living gennemgår vi derfor dine kost- og livsstilsvaner, og lægger en realistisk plan for små ændringer, der let kan tilpasses din hverdag. Med baggrund i enten udvidet hormontest, genetisk test eller traditionel Kinesisk Medicin får du vejledning til kost, kosttilskud, bevægelse og håndtering af stress, som kan skabe de bedste betingelser for langvarig effekt. 

FERTILITET

PCOS er én af de hyppigste årsager til nedsat fertilitet hos kvinder i Europa. Tilstanden påvirker den tidlige modning af folliklerne (ægblærerne) i æggestokkene, som undervejs i processen går i stå. Resultatet er et øget antal umodne follikler, som aldrig bliver store nok til at frigive et æg ved en ægløsning, og uden en ægløsning er det ikke muligt at blive gravid. 

Ønsker du at blive gravid, bør vi derfor målrette din behandling mod at genetablere regelmæssige ægløsninger. 

Akupunkturbehandling af PCOS kan sagtens kombineres med f.eks. fertilitetsbehandling med IVF. Du kan læse mere om min tilgang til fertilitets-understøttende behandling i IVF forløb her:

HVORDAN KOMMER JEG I GANG?

Første skridt til et bedre liv med PCOS er at bestille en afklarende samtale. Her gennemgår vi din menstruationscyklus, dine PCOS symptomer, samt hvilke muligheder jeg kan tilbyde til udredning og behandling. Vi sporer os ind på, om der er behov for bestilling af laboratorietest, samt hvilken forløbstype, der er mest optimal for dig baseret på dine symptomer og ønsker.

Du kan læse mere om min tilgang til personlige 1:1 udrednings- og behandlingsforløb her: