Skip to content

POLYCYSTISK OVARIE SYNDROM (PCOS)

Behandling af PCOS med akupunktur

POLYCYSTISK OVARIE SYNDROM

Polycystisk Ovarie Syndrom, oftest bare kaldet PCOS, er en kompliceret hormonel tilstand, der påvirker 5-10% af alle kvinder i den reproduktive alder. Tilstanden påvirker både kroppens hormonsystem, nervesystem og hjerte/kar-system, og viser sig ved symptomer relateret til både stofskifte og kropslige symptomer. 

Symptomerne kan variere fra person til person, og diagnosen kan derfor være svær at stille. Unge kvinder godt have cyster på æggestokkene uden at have PCOS, eller have PCOS uden at have cyster på æggestokkene. For at leve op til diagnosekriterierne for PCOS skal man derfor opfylde mindst to af de tre følgende kategorier: 

 1. Have få eller ingen ægløsninger
  • Dette vil typisk vise sig ved uregelmæssige eller helt udeblevne menstruationer
 2. Øgede niveauer af mandlige kønshormoner
  • Kan diagnosticeres ved blodprøver ELLER
  • viser sig som øget hårvækst på kroppen (hirsutisme), tab af hovedhår, akne mm.
 3. Polycystiske ovarier (cyster på æggestokkene)
  • Diagnosticeret ved scanning af æggestokkene 

Adskillige studier har undersøgt brugen af akupunktur til behandling af PCOS med gode resultater. Tilstanden er kronisk og kan derfor ikke kureres. Forskningen understøtter min erfaring, som er, at akupunktur kombineret med målrettede og individuelt tilpassede livsstilsændringer kan være hjælpsomt til at mindske symptomerne, balancere hormoner og genskabe en mere regelmæssig menstruationscyklus. 

HVORFOR AKUPUNKTUR?

Med Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) sigter man altid mod at lokalisere og fjerne årsagen, og genskabe balance i kroppen. Akupunktur hjælpe med behandling af PCOS symptomer ved at:

 • Regulere insulin og blodsukker
 • Understøtte vægttab
 • Reducere stress
 • Sænke niveauet af mandlige kønshormoner
 • Regulere kvindelige kønshormoner og genskabe regelmæssige ægløsninger
 • Mindske træthed
 • Reducere inflammation i kroppen
 • Give bedre søvn

Ved første behandling vil der være sat tid af til samtale og gennemgang af din sygehistorie, menstruationscyklus og dine symptomer. Her lægger vi også en plan for, hvad du ønsker af dit behandlingsforløb. Der kan nemlig være forskel på tilgangen til behandlingen, om du ønsker at fokusere på aT genetablere regelmæssige ægløsninger og øge chancen for graviditet, eller om søger behandling for at mindske risikoen for knogleskørhed og sukkersyge i fremtiden.  

PCOS OG LIVSSTIL

Kost- og livsstil faktorer som har stor indflydelse på kroppens hormonbalance og kan enten bedre eller forværre de gener, du oplever i forbindelse med din PCOS.

Eftersom PCOS både er hormonelt og metabolisk betinget, er kosten et vigtigt element i behandlingen. Der er ikke ÉN rigtig diæt for alle med PCOS, da vi hver især har behov for forskellige mikronæringsstoffer og forskellige tolerance for bl.a. sukker og mælkeprodukter.

Når du kommer til PCOS behandling hos Jordemoderhuset Yin Living gennemgår vi derfor dine kost- og livsstilsvaner, og lægger en realistisk plan for små ændringer, der let kan tilpasses din hverdag. Med baggrund i Traditionel Kinesisk Medicin får du vejledning til kost, kosttilskud, bevægelse og håndtering af stress, som kan understøtte din akupunkturbehandling og sikre langvarig effekt. 

FERTILITET

PCOS er én af de hyppigste årsager til nedsat fertilitet hos kvinder i Europa. Tilstanden påvirker den tidlige modning af folliklerne (ægblærerne) i æggestokkene, som undervejs i processen går i stå. Resultatet er et øget antal umodne follikler, som aldrig bliver store nok til at frigive et æg ved en ægløsning, og uden en ægløsning er det ikke muligt at blive gravid. 

Ønsker du at blive gravid, bør vi derfor målrette din behandling mod at genetablere regelmæssige ægløsninger. 

Akupunkturbehandling af PCOS kan sagtens kombineres med f.eks. fertilitetsbehandling med IVF. Du kan læse mere om min tilgang til fertilitets-understøttende behandling i IVF forløb her:

HVORNÅR OG HVOR OFTE?

Første konsultation varer 1-1,5 time. Her er afsat tid til samtale, undersøgelse og behandling.

Sammensætningen af opfølgende behandlinger afhænger af dine symptomer og ønsker for behandlingen. Typisk behandles i starten 1-2 gange pr. uge. Efterhånden som du oplever fremgang, og kan holde hormonerne i skak, trappes behandlingerne ud, og vi overgår til behandlinger hver 2. til 3. uge. 

PERSONLIGT PAKKEFORLØB

Ønsker du at gå all in på din PCOS behandling, tilbyder jeg efter din første konsultation en mulighed for køb af et 100% personligt sammensat pakkeforløb over 3-6 måneder, hvor du får behandling efter behov, løbende undersøgelser og analyse af din menstruationscyklus, samt  hjælp opfølgninger og støtte til livsstilsændring ved enten fremmøde-, telefon- eller videomøder.