Skip to content

BEHANDLING AF MENSTRUATIONSSMERTER

Naturlig og effektiv behandling af menstruationssmerter

MENSTRUATIONSSMERTER 
(DYSMENORÉ)

Mange af os er igennem livet blevet ledt til at tro, at menstruationssmerter er helt normalt og noget vi bare skal finde os i. Sandheden er, at det IKKE ER NORMALT, at have stærke kramper og menstruationssmerter, der er indgribende i hverdagen. Heller ikke selvom man altid har haft det sådan, eller selvom ens mor, mormor og søstre har oplevet det samme.  

Din menstruationscyklus kan betragtes som et vitalt tegn, ligesom dit blodtryk og din temperatur. Smerter og ubehag relateret til din menstruations er tegn fra din krop om, at dine hormoner er i ubalance, eller at der er andre helbredsmæssige problematikker på spil.

I de fleste tilfælde er menstruationssmerter derfor heller ikke et isoleret symptom. Nogle af de hyppigste symptomer jeg ser hos folk med menstruationssmerter er:

 • PMS
 • Kraftige eller forlængede blødninger
 • Fibromer (muskelknuder) i livmoderen
 • Pletblødninger
 • Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer
 • Migræne
 • Smerter ved ægløsning

Akupunktur kan hjælp med at reducere stress og bringe balance i de hormoner, som giver dig smerter og dræner din energi. Herunder kan du læse mere om de forskellige værktøjer og behandlinger, jeg bruger til at hjælpe mine patienter mod smertefri menstruationer.

LABORATORIE TEST

Ved hjælp af laboratorietest kan vi opnå en dybere indsigt i forskellige områder, herunder din nuværende hormonstatus, tarmfunktion, stressniveau og genetiske faktorer, der potentielt kan påvirke dit hormonelle helbred og forværre dine menstruationssmerter.

Hos Jordemoderhuset Yin Living adskiller vores testmetoder sig fra almindelige blodprøver hos egen læge ved at gå et skridt dybere. Vi analyserer kroppens evne til at optage vigtige næringsstoffer, regulere hormonproduktionen, håndtere stress, bekæmpe inflammation og meget mere.

En af vores avancerede tests, DNA Østrogen, giver indsigt i genetiske faktorer, der, kombineret med din livsstil, kan forværre udviklingen af tilstande som fibromer i livmoderen, endometriose, kraftig menstruationsblødning og stærke menstruationssmerter. Ved at forstå dine generes indflydelse på østrogenomsætning og -udskillelse kan vi skræddersy den optimale kost, livsstil og kosttilskud for at reducere symptomer. Når DNA-testen kombineres med en omfattende hormontest, der viser din aktuelle hormonstatus, kan vi skræddersy behandlingen og fokusere på de områder, der er mest påvirkede, for at opnå større effekt.

HVORFOR AKUPUNKTUR?

Akupunktur kan hjælpe til at mindske dine menstruationssmerter ved at:

 • Balancere de hormoner, der er vigtige for en sund menstruationscyklus
 • Forbedre blodgennemstrømningen, og dermed transport af ilt, til livmodermusklen
 • Øge udskillelsen af kroppens egne smertestillende hormoner
 • Reducere inflammation i kroppen

Menstruationssmerter er på listen over tilstande, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler at behandle med akupunktur, på baggrund af veldokumenteret effekt fra pålidelig forskning. Behandling med akupunktur adskiller sig fra behandling med smertestillende medicin ved at give dybdegående og langvarig effekt. 

LIVSSTIL

Din livsstil har stor betydning for din menstruationscyklus. Kønshormonernes op- og nedsving påvirkes gennem cyklussen af faktorer som diæt, søvn, følelser, tarmsundhed og motionsvaner. Dine menstruationssmerter kan derfor forstærkes, når din livsstil ikke understøtter en sund hormonbalance

Et vigtigt element i din behandling vil derfor være at kigge på dine kost- og livsstilsvaner og lægge en realistisk plan for små ændringer, der kan tilpasses din hverdag. Med baggrund i Traditionel Kinesisk Medicin og laboratorietest får du vejledning til kost, kosttilskud, bevægelse og håndtering af stress, som kan understøtte din akupunkturbehandling og sikre langvarig effekt. 

BEHANDLING
HVORNÅR OG HVOR OFTE?

Behandlingen kan påbegyndes på ethvert tidspunkt i din menstruationscyklus. Det indledende forløb tilpasses efter årsagen til dine smerter og eventuelle andre sundhedsproblemer. Ved anvendelse af akupunktur ser jeg typisk en markant reduktion i smerteintensitet, varighed af smerter, PMS-symptomer og generelt øget velvære inden for de første 3 menstruationscyklusser.

Studier har påvist, at akupunkturbehandling alene, kan mindske intensiteten og varigheden af menstruationssmerter i 3-12 måneder, selv uden yderligere livsstilsændringer. Med en kombination af akupunktur og skræddersyede livsstilsændringer kan effekten vare i årevis. Hvis det ikke er muligt at implementere livsstilsændringer til at opretholde hormonel balance efter det indledende behandlingsforløb, anbefaler jeg 2-4 opfølgende behandlinger med ca. 3-6 måneders interval.

 

HVORDAN KOMMER JEG I GANG?

Behandling af menstruationssmerter kan opstartes på et hvilket som helst tidspunkt i din menstruationscyklus. For at komme i gang skal du booke en afklarende samtale. Her gennemgår vi din menstruationscyklus, dit smertemønster og andre relevante helbreds faktorer. Vi ser også nærmere på, hvilke muligheder jeg kan tilbyde dig til udredning og behandling, samt hvilken forløbstype, der er mest optimal for dig baseret på dine symptomer og ønsker. 

Du kan læse mere om min tilgang til personlige 1:1 udrednings- og behandlingsforløb, og booke din afklarende samtale her: