Skip to content

AKUPUNKTUR TIL NEDSAT SÆDKVALITET

Nedsat sædkvalitet er årsagen til 50 % af alle tilfælde af ufrivillig barnløshed

NEDSAT SÆDKVALITET 

Sædkvaliteten hos mænd i vestlige lande, herunder lande i Europa, er drastisk faldende. Over de seneste 40 år, er sædcellekoncentrationen i gennemsnit faldet med 52 %.

I ca. en tredjedel af alle tilfælde med ufrivillig barnløs er årsagen udelukkende relateret til nedsat sædkvaliteten, herunder lav sædkoncentration og beskadiget DNA. En anden tredjedel skyldes faktorer hos kvinden, og hos den sidste tredjedel ses nedsat fertilitet hos begge parter.

Alligevel gøres det, i vestlig medicin, sjældent til en prioritet at finde og behandle årsagen til nedsat sædkvalitet. I stedet forsøger man at omgås problemet ved at udvælge de bedst udseende sædceller og befrugte ægget via IVF (reagensglasbehandling) eller ICSI (mikroinsemination). Det kræver altid, at kvinden sættes i behandling og gennemgår en række indgreb. Altid med risiko for, at det har været forgæves, fordi der på dagen for befrugtning af æggene ikke er nok gode og stærke sædceller.

Men… Hvad nu, hvis vi i stedet behandlede årsagen hos begge parter?  

Akupunktur, livsstilsændringer og de rette kosttilskud kan hjælpe til at øge antallet af sædceller, bedre sædcellernes bevægelighed og levedygtighed, og nedsætte procentdelen af sædceller med beskadiget DNA. Dermed øges chancen for graviditet betydeligt, uanset om I prøver at blive forældre i naturlig cyklus eller ved fertilitetsbehandling. 

 

HVORFOR AKUPUNKTUR?

Med Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) sigter man altid mod at lokalisere og fjerne årsagen, og genskabe balance i kroppen. Akupunktur kan hjælpe til at:

  • forbedre søvn
  • reducere stress
  • øge blodgennemstrømningen til kønsorganerne
  • balancere kønshormoner
  • øge kroppens evne til at optage vigtige næringsstoffer

Alle ovenstående punkter er vigtige elementer i dannelse af raske celler, inklusiv sædceller! 

HVOR SÆTTES NÅLENE?

Jeg får ofte henvendelser fra mænd, eller spørgsmål fra deres partner, fordi de er bekymrede for, om der skal sættes nåle omkring penis og pung.

Svaret er NEJ. Det er ikke nødvendigt at sætte nåle omkring penis og pung for at få gode resultater. Nålene placeres typisk på arme, ben, mave og ryg.

SÆDPRØVE

I starten af dit behandlingsforløb anbefaler jeg, at du får analyseret en sædprøve. I nogle tilfælde kan prøven rekvireres gennem egen læge, men oftest må man selv punge ud og købe en sædanalyse ved en privat fertilitetsklinik. Jeg hjælper dig gerne med at finde en klinik i dit nærområde. Resultaterne af prøven kan bruges som sammenligningsgrundlag for opfølgende prøver, så vi løbende kan sikre os, at behandlingen har den ønskede virkning.   

Det tager 72 dage for nye sædceller at dannes. Derfor kan du forvente, at det tager minimum 2-3 måneder fra du påbegynder din behandling til man kan se målbare resultater ved en ny sædprøve. Efter ca. 3 måneders behandling kan det give mening at få lavet en ny sædanalyse, hvis ikke behandlingen allerede har resulteret i en graviditet. 

HVORDAN KOMMER JEG I GANG?

For at komme i gang skal du i første omgang booke en afklarende samtale. Her gennemgår vi kort faktorer omkring dit helbred eller livsstil, der kan påvirke din fertilitet og svar på eventuelle prøver fra egen læge/klinik. Vi sporer os ind på, om der er behov for bestilling af laboratorietest, samt hvilken forløbstype, der er mest optimal for dig baseret på dine symptomer og ønsker.

Du kan læse mere om min tilgang til personlige 1:1 udrednings- og behandlingsforløb her: