Skip to content

AKUPUNKTUR VED INSEMINATION OG IVF

Støtte til dig, der er i fertilitetsbehanling

STØTTE TIL FERTILITETSFORLØB MED AKUPUNKTUR

Er du i fertilitetsbehandling med reagensglasbehandling (IVF/ICSI) eller insemination (IUI)? Og ønsker du at skabe de bedste forudsætninger for den medicinske behandling, øge din chance for graviditet på naturlig vis og reducere risikoen for bivirkninger fra medicin og indgreb? Så er du kommet til det rette sted. 

Akupunktur kan støtte dit fertilitetsforløb ved at:

 • Øge blodgennemstrømningen til livmoderen
 • Støtte opbygningen af en stærk livmoderslimhinde
 • Øge chancen for, at det befrugtede æg sætter sig fast
 • Forbedre æggestokkenes funktion og forbedre æg-kvaliteten
 • Forbedre sædkvalitet
 • Balancere kønshormoner som østrogen og progesteron
 • Mindske risikoen for spontan abort
 • Gøre dine celler mere modtagelige for stimulering med medicin
 • Reducere bivirkninger fra medicin og indgreb
 • Støtte dig i en svær tid ved at dæmpe stress og skabe balance i krop og sind
 • Hjælpe dig til at skabe et balanceret fertilt liv
Længere nede på siden kan du læse mere om de enkelte elementer:

Hvorfor vælge en specialiseret fertilitets-akupunktør? 

Akupunktur er en gammel asiatisk behandlingsform, som gennem tusinder af år har været brugt til at forbedre naturlig fertilitet. Siden det i 1980’erne blev muligt at hjælpe ufrivilligt barnløse par til at blive gravide igennem fertilitetsbehandling som insemination og IVF, har akupunkturen på fertilitetsområdet måtte gennemgå en revolution for at følge med udviklingen. 

Ved behandling med hormoner skal man som akupunktør ikke længere kun tage hensyn til faserne i den naturlige menstruationscyklus, men også have en forståelse for, hvordan de forskellige medicinpræparater påvirker kroppens eget hormonsystem og skaber nye “kunstige” faser.  

Som akupunktør og jordemoder sætter jeg en ære i at tage del i den udvikling og deltager løbende i kurser i specialiseret fertilitets-akupunktur. Du kan derfor være sikker på, at din behandling er opdateret med nyeste evidens fra den evigt foranderlige vestlige medicin, men stadig har rod i gammel kinesisk visdom. 

Har du lyst til at samarbejde med mig, om at øge dine chancer for et vellykket fertilitetsforløb? Så kontakt mig, eller book din første konsultation her:

BEDRE BLODGENNEMSTRØMNING

Forskning har vist, at akupunktur kan øge blodgennemstrømningen til din livmoder og æggestokke. 

God blodgennemstrømning til de reproduktive organer er nødvendigt for at ilt og andre vigtige næringsstoffer kan føres rundt til de voksende follikler og understøtte modningen af ægceller, samt til at opbygge en god tyk og svampet livmoderslimhinde, hvor det befrugtede æg kan sætte sig fast. 

ÆGKVALITET

Fertilitet måles ofte i antal af tilbageværende æg i æggestokkene (kvantitet), fordi vi på nuværende tidspunkt ikke har nogle præcise test til at måle på ægkvaliteten. Ægkvalitet er dog mindst lige så vigtigt som det samlede antal æg i æggestokkene, og antallet af follikler der modnes pr. behandlingscyklus.

Ægkvalitet beskriver helt overordnet chancen for at befrugtningen af ægget med en sund sædcelle vil medføre en sund graviditet. 

Forskning tyder på, at akupunkturbehandling kan øge æg-kvalitet og mindske risikoen for spontan abort inden for de første 12 uger af graviditeten. I en meta-undersøgelse (samling af flere studier) fra 2019 fandt man bl.a., at den tidlige graviditetsrate hos de deltagere, der modtog akupunktur, var øget med 28-32% sammenlignet med deltagere, der ikke havde fået akupunkturbehandling.

Det tager omtrent 90 dage for en ægcelle at modes. Det betyder, at det tager ca. 3 måneder fra du starter i behandling med akupunktur, eller foretager livsstilsændringer, til du kan forvente at det har haft effekt på kvaliteten af dine æg. Hvis du er i fertilitetsbehandling og oplever, at du danner et fint antal follikler, men at kvaliteten af blastocysterne efter befrugtning ikke er tilstrækkeligt gode til oplægning, kan det være en god idé at bruge 3 måneder på at optimere ægkvaliteten før et nyt IVF forsøg. (Pause fra et fertilitetsforløb skal selvfølgelig altid overvejes og vendes med din primære behandler)

NEDSAT SÆDKVALITET

Hos par, der oplever ufrivillig barnløshed skyldes det i ca. en tredjedel af tilfældene problemer relateret til sædkvalitet og i en anden tredjedel af tilfældene faktorer hos begge parter. Nedsat sædkvalitet er således årsagen i 50% af alle tilfældene af ufrivillig barnløshed.

Fokus på forbedring af sædkvalitet er derfor et vigtigt element i fertilitetsbehandling hos par, der gerne vil have en baby. 

Akupunktur og individuelle livsstilsændringer kan hjælpe til at øge antallet af sædceller pr. milliliter, bedre sædcellernes bevægelighed og levedygtighed, og dermed øge chancen for graviditet betydeligt. 

Du kan læse mere om akupunktur til behandling af nedsat sædkvalitet her:

HVORNÅR OG HVOR OFTE?

Det tager tid for både æg- og sædceller at modnes, og reagerer på behandling og livsstilstiltag. Derfor anbefaler jeg at opstarte behandling så tidligt som muligt før en IVF/IUI cyklus, gerne 3 måneder inden. Fertilitets-understøttende behandling kan dog opstartes på et hvilket som helst tidspunkt i din menstruations- eller behandlingscyklus og stadig have effekt.

Behandlingen tilpasses dit forløb hos gynækolog eller fertilitetsklinik, og afhænger derfor af din behandlingsprotokol, medicin, eventuelt tidligere erfaring med IVF eller insemination og årsagen til at du er i behandling. De fleste får mellem 3 og 6 akupunktur behandlinger pr. IUI/IVF cyklus.

SÆRLIG AFBESTILLINGSPOLITIK

Klinikkens gældende afbestillingspolitik lyder, at der ved afbud senere end 12 timer før aftalt behandling opkræves et gebyr på 350 kr. Denne politik gælder IKKE ved afbud som følge af aflyst ægoplægning ved IVF eller aflysning af insemination, hvis du selv først får besked fra gynækologen eller fertilitetsklinikken samme dag. 

Du kan derfor trygt opstarte et IUI/IVF forløb, uden at bekymre dig om at “smide penge ud af vinduet” for en behandling du måske ikke får brug for. Resterende behandlinger i forløbet kan gemmes i op til 6 måneder, eller bruges til akupunktur behandling af andre tilstande. 

Jeg vil dog gerne bede om, at du tager kontakt til mig på mail, så snart du ved, at du ikke får brug for din bookede tid.