Skip to content

FØDSELSMODNING MED AKUPUNKTUR

Vil du øge chancen for en fødsel uden komplikationer, og vil du helst undgå medicinsk igangsættelse?

FØDSELSMODNING

Fødselsmodning hos Jordemoderhuset Yin Living handler om meget mere, end at få veer og “få født”. Det er en behandling, der forbereder dig til fødslen, både fysisk og mentalt. Mange af de højgravide jeg ser i klinikken er både nervøse og utålmodige i de sidste uger op til fødslen.

Nervøsitet, stress og utålmodighed aktiverer det sympatiske nervesystem, en tilstand, hvor kroppen er klar til enten kamp eller flugt, men ikke fødsel.

En fødsel trives bedst i det parasympatiske nervesystem, hvor der er plads til ro og hvile. Her kan fødsels-hormonet oxytocin flyde frit. Oxytocin spiller en afgørende rolle under fødslen, da det både stimulerer livmoderen til at lave veer og lindrer smerte.  

Ved fødselsmodnende behandling anvendes en kombination af naturlige behandlingsformer som akupunktur, rebozo og fødsels-modnende øvelser. Du kan læse mere om de enkelte metoder længere nede på siden.

Fødselsmodning er ikke det samme som igangsættelse. Faktisk har Dansk forskning vist, at akupunktur ikke kan bruges til at igangsætte en fødsel, hvis ikke kroppen er klar. I stedet er formålet med behandlingen at:

 • reducere stress og give kroppen ro
 • understøtte udskille vigtige fødselshormoner såsom oxytocin og prostaglandin
 • mindske bekymringer og tankemylder
 • fremme barnets lejring og rotation i bækkene

Skal jeg hjælpe dig med at blive klar til fødslen?

AKUPUNKTUR

Akupunktur er en gammel kinesisk tradition, som har dokumenteret effekt i forhold til at understøtte fødselsprocessen. Faktisk anbefales akupunktur til fødselsmodning af Verdenssundhedsorganisationen (WHO)! 

Fødselsforberedende akupunktur bruges til at skabe balance i kroppen og give energi til den kommende fødsel. Forskning har vist, at man med individuelt tilpasset og målrettet behandling med akupunktur kan øge chancen for at fødslen:

 • går i gang omkring terminen uden behov for medicinsk igangsættelse
 • forløber mere ukompliceret
 • forløber med behov for mindre medicinsk smertelindring

Behandlingen foregår ved at tynde sterile nåle sættes i nøje udvalgte punkter på kroppen. Nålene sidder typisk i 15-20 minutter, mens du ligger og slapper af. 

JORDEMODER KONSULTATION

Fødselsmodnende behandling indledes altid af en lille jordemoderkonsultation, hvor vi snakker om din graviditet, og laver en almindelig jordemoderundersøgelse.

Jeg vurderer barnets vægt og lejring i livmoderen, og lytter hjertelyd. I nogle tilfælde vil det også give mening at lave en indvendig vaginal undersøgelse, hvor jeg undersøger din livmoderhals.

Jordemoderundersøgelsen har til formål at sikre, at alle forhold er normale, og at det er sikkert for både dig og din baby at få fødselsmodnende behandling.

(Du modtager kun behandling, hvis jeg vurderer, at det er gavnligt for dig og din baby. Hvis vi sammen bliver enige om, at der ikke skal laves fødselsmodning, betaler du selvfølgelig kun for den tid vi har brugt på jordemoderkonsultationen.)

REBOZO MASSAGE

En rebozo er et stort sjal eller tørklæde, der stammer fra Mexico, hvor det bruges til alt fra solbeskyttelse til fødselshjælp og som redskab til at bære sin baby. I klinikken bruger jeg rebozoen til at give dybdegående og afspændende massage, hvor vuggende og rystende bevægelser bruges til at afslappe dine muskler og skabe plads, så dit barn har plads til at rotere rigtigt ned i bækkenet.

Rebozomassage virker også smertestillende og ve-understøttende, og er et fantastisk redskab at have med under fødslen. Du og din partner undervises derfor i, hvordan i selv kan anvende rebozo massage derhjemme, både før og under fødslen. 

FØDSELSMODNENDE ØVELSER

Under graviditeten indretter babyen sig i livmoderen, der hvor der er plads. I nogle tilfælde kan stramme muskler i mave, ryg og bækken gøre pladsen trang, eller medføre et twist som giver mindre plads ned mod bækkenet. I sådanne tilfælde kan babyen lægge sig med hovedet på skrå, hvilket gør fødslen mere besværlig.

Når du kommer til fødselsmodning i klinikken får du gode, konkrete hjemmeøvelser til at fremme din babys lejring og rotation i livmoderen og ned mod bækkenet. Formålet med øvelserne er, at optimere forholdet mellem din og din babys krop, så babyen kan rotere uhindret ned gennem fødselskanalen under påvirkning af veerne, når fødslen starter.  

HINDELØSNING

Hindeløsning kan nogle gange give det sidste lille skub, til at fødslen går i gang. Forskning har dog vist, at hvis man giver 12 gravide hindeløsning, vil kun 1 af dem gå i fødsel. Derfor skal hindeløsning bruges med omtanke, og på det helt rigtige tidspunkt. Jeg siger gerne, at der er tre mulige udfald af en hindeløsning:

 1. Du gå i fødsel
 2. Du får menstruationssmerter eller plukkeveer, som går i sig selv igen
 3. Du mærker ingenting 

En hindeløsning foregår ved, at en jordemoder fører 2 fingre ind i skeden og op igennem livmoderhalsen. Her løsnes fosterhinderne fra bunden af livmodervæggen, og livmodermunden masseres forsigtigt. Der fører til udskillelse af hormonet prostaglandin, som kan give veer, hvis kroppen er klar til det. Behandlingen er ofte forbundet med let til moderat ubehag og kan give tegnblødning fra skeden. Der er også en lille risiko for, at fostervandet går.

Hindeløsning foretages fra uge 40+0, men kan tilbydes tidligere, hvis du har tid på dit fødested til medicinsk igangsættelse omkring terminen. 

HVORNÅR OG HVOR OFTE?

Fødselsmodning udføres fra graviditetsuge 37+0. Det er dog ikke en forudsætning for effekt, at man starter i uge 37+.  Behandlinger på alle tidspunkter før fødslen har gavnlig effekt.


Fra uge 37+0 til 40+0 anbefales behandling 1x ugentligt

Efter uge 40+0 og anbefales behandling 2x ugentligt frem til fødslen


Første gang du kommer til fødselsmodning afsættes 1 time og 15 minutter, så vi har god tid til både samtale, jordemoderundersøgelse og behandling.

Ved de opfølgende behandlinger afhænger tid og pris af dine behov og sammensætningen af behandlinger. Dette aftaler vi fra gang til gang.

 • Skal du kun have akupunkturbehandling, er 35 minutter tilstrækkeligt.
 • Ved kombinationsbehandlinger (fx akupunktur + rebozomassage) bør afsættes minimum 50 minutter. 

SÆRLIG AFBESTILLINGSPOLITIK

Klinikkens gældende afbestillingspolitik lyder, at der ved afbud senere end 12 timer før aftalt behandling opkræves et gebyr på 350 kr. Denne politik gælder IKKE ved afbud som følge af indlæggelse på sygehus og ved fødsel. 

Du kan derfor trygt booke tid til fødselsmodning, uden at bekymre dig om at “smide penge ud af vinduet” for en behandling du måske aldrig får brug for. 

Jeg vil dog gerne bede om, at du ved indlæggelse eller begyndende fødsel tager kontakt til mig på mail, så snart du ved, at du ikke får brug for din bookede tid.