Skip to content

ENDOMETRIOSE OG ADENOMYOSE

Lindring af endometriose og adenomyose med skræddersyet behandlingstilgang

ENDOMETRIOSE & ADENOMYOSE

Endometriose forekommer næsten lige så hyppigt som diabetes, men mange bliver først diagnosticeret sent i livet. I Danmark er den gennemsnitlige ventetid for en endometriose-diagnose cirka 7½ år fra den første lægehenvendelse. Desværre har begrænsede midler til forskning i endometriose betydet, at vi endnu ikke kender alle mekanismer bag, hvordan endometriose opstår og hvorfor det opfører sig som det gør i kroppen. Endometriose omtales og behandles ofte som en hormonel- eller gynækologisk sygdom, men sandheden er, at endometriose er multifaktoriel og påvirker hele kroppen

Hos endometriose patienter er endometriosevæv, som vokser udenfor livmoderen ofte årsagen til kraftige underlivssmerter, blødningsforstyrrelser, smerter ved samleje eller i forbindelse med toiletbesøg. Ved adenomyose vokser vævet inde i livmodermusklen og kan give svære smerter. Vævet reagerer i løbet af menstruationscyklussen på de samme hormonelle udsving som slimhinden i livmoderen. Det vokser, danner nye blodkar og udskiller sekret og blod omkring menstruationen. Dette kan føre til dannelse af arvæv og sammenvoksninger (adhærencer) af bækkenorganerne og inflammatoriske tilstande i området. 

Endometriose vævet kan også selv danne og udskille østrogen, hvilket starter en cyklus af vækst og inflammation. Det er formentlig én af grundene til, at mange endometriose patienter oplever symptomer som træthed, smertetilstande andre steder i kroppen, fordøjelsesproblemer og hyppige hovedpiner.

Selvom vi ikke fuldt ud forstår alle mekanismerne bag endometriose, er der en bred vifte af behandlingsmuligheder for at forbedre livskvaliteten. Du kan læse mere om de forskellige metoder, jeg anvender i klinikken herunder. 

LABORATORIE TEST

Ved hjælp af laboratorietest kan vi opnå en dybere indsigt i forskellige områder, herunder din nuværende hormonstatus, inflammation, stressniveau og genetiske faktorer, der potentielt kan påvirke din endometriose/adenomyose og forværre dine symptomer.

En af vores avancerede tests, DNA Østrogen, giver indsigt i genetiske faktorer, der, kombineret med din livsstil, kan forværre udviklingen af østrogen relaterede tilstande som endometriose, kraftig menstruationsblødning og stærke menstruationssmerter. Ved at forstå dine generes indflydelse på østrogen-omsætning og -udskillelse kan vi skræddersy den optimale kost, livsstil og kosttilskud for at reducere symptomerne og nedsætte hastigheden af endometriose vævets vækst. For endnu mere præcis behandling kan DNA-testen kombineres med en omfattende hormon test, der viser din aktuelle hormonstatus. Derved kan vi fokusere behandlingen mod de områder, der er mest påvirket, og opnå endnu større effekt. 

HVORFOR AKUPUNKTUR?

Endometriose er en multifaktoriel sygdom. Sådan betragtes det også i Traditionel Kinesisk Medicin (TCM). Derfor er der aldrig nogen “one size fits all” behandling. Akupunktur kan ikke kurere endometriose og adenomyose, men ved at sende signaler gennem nervesystemet kan akupunktur afhjælpe og lindre symptomerne ved at:

  • Reducere inflammation
  • Mindske smerter ved at udskille kroppens egne smertestillende hormoner
  • Skabe sund blodgennemstrømning til livmoderen 
  • Reducere stress
  • Reducere blødningsmængden ved kraftige menstruationer
  • Give forbedret søvn og mindske træthed
  • styrke immunforsvaret

FIND DET, DER VIRKER FOR DIG!

Som jeg har skrevet tidligere, er endometriose en kronisk sygdom, som ikke kan kureres. Derfor er det vigtigt, at du tager dig tid til, at finde de behandlingsformer, der virker for lige netop dig. Det kan også være en god idé at tracke din menstruationscyklus, så du kan planlægge din hverdag efter din menstruation (og undgå store begivenheder, mens du har mest ondt). 

For nogen, er den bedste behandling operativ fjernelse af endometriose-vævet efterhånden som det vokser frem. Andre kan håndtere deres symptomer med anti-inflammatorisk kost, og for en tredje person kan akupunktur været løsningen. 

At lære, at tage sig af sin endometriose og finde frem til den kost- og livsstil, samt de behandlingsformer, der virker bedst, kan tage tid. Når du kommer til behandling hos Jordemoderhuset Yin Living gennemgår vi alle aspekter af dit liv, som kan have indflydelse på din sygdom. Jeg er her for at hjælpe dig med at holde styr på dit behandlingsforløb og give vejledning og støtte mens du arbejder på at skabe et liv, der giver dig frihed og glæde, trods endometriose!

FERTILITET

At have endometriose betyder ikke nødvendigvis, at det skal være svært at blive gravid. Men endometriose KAN påvirke fertiliteten på mange måder, f.eks ved blokering af æggestokkene og æggelederne eller ved påvirkning af livmoderslimhinden, så det befrugtede æg ikke kan sætte sig fast. I nogle tilfælde vil det derfor kræve enten operation, eller fertilitetsbehandling med IVF for at blive gravid. Hos andre kan fertiliteten være påvirket af inflammation og forhøjet østrogen, som kan reduceres med akupunktur, kosttilskud og livsstilsændringer.

Akupunkturbehandling kan sagtens kombineres med f.eks. fertilitetsbehandling med IVF. Du kan læse mere om min tilgang til fertilitets-understøttende behandling i IVF forløb her:

HVORDAN KOMMER JEG I GANG?

Første skridt mod et bedre liv med endometriose er at booke en afklarende samtale. Her gennemgår vi din menstruationscyklus, dine symptomer, hvilke begrænsninger din endometriose skaber for dig, samt hvilke muligheder jeg kan tilbyde til udredning og behandling. Vi sporer os ind på, om der er behov for bestilling af laboratorietest og hvilken forløbstype, der er mest optimal for dig baseret på dine symptomer og ønsker.

Du kan læse mere om min tilgang til personlige 1:1 udrednings- og behandlingsforløb, og booke din afklarende samtale her: