Skip to content

VENDING AF BABY I UNDERKROPSPRÆSENTATION

Moxibustion (moxa) kan bruges til at få din baby til at vende sig sikkert og blidt til en optimal fødeposition

VENDING AF BABY MED MOXA

Ca. 3-4 % af alle babyer ligger med numsen nedad i bækkenet omkring terminstidspunktet. På fagsprog kaldes det en underkropspræsentation, sædepræsentation eller UK. Fra omkring uge 36-37 skal dit barn helst ligge med hovedet og ikke numsen nedad, da dette er den mest optimale position for fødslen. Hvis ikke det er tilfældet, tilbydes du et vendingsforsøg på dit fødested, hvor lægen manuel vil forsøge at vende din baby udefra.

Hos Yin Living tilbyder vi et blidere og mindre invasivt alternativ til det traditionelle vendingsforsøg. Behandlingen består af en kombination af klassisk akupunktur, moxa-behandling og rebozo massage, samt instruktion til hjemmeøvelser. 

Der laves altid en lille jordemoderkonsultation før vi jeg påbegynder din behandling. Her vurderer jeg din babys størrelse, lejring i livmoderen, lytter hjertelyd og spørger ind til, hvordan din graviditet er forløbet. 

MOXA

Moxa er en betegnelse for tørrede blade af kinesisk gråbynke, som presses og rulles til en stor cigar. Moxa behandling er en del af Traditionel Kinesisk Medicin (TCM), på linje med akupunktur. 

Ved moxa-behandling til vending af en baby i sædepræsentation afbrændes moxa-cigaren over et akupunkturpunkt på foden. Moxa afgiver varme i en helt bestemt bølgelængde, der påvirker kroppens energier og øger barnets aktivitetsniveau. Kombineret med akupunktur og rebozo skabes god mulighed for at babyen vender sig. Flere videnskabelige undersøgelser peger på, at behandling moxa alene resulterer i at ca. 30 % flere babyer i underkropsstilling vender sig spontant til en hovedstilling.

Afbrænding af moxa har en ret speciel lugt, men medfører ingen bivirkninger eller risiko for dig og din baby.

AKUPUNKTUR

Når du kommer til behandling med moxa anbefaler jeg nogen gange at supplere behandling med akupunktur. 

Akupunktur kan hjælpe dig til at slappe godt og, og løse op i sener og muskler i bækkenet, så der er plads til at din baby kan vende sig. 

REBOZO MASSAGE

En rebozo er et stort sjal eller tørklæde, der stammer fra Mexico, hvor det bruges til alt fra solbeskyttelse til fødselshjælp og som redskab til at bære sin baby.

I klinikken bruger jeg rebozoen til at give dybdegående og afspændende massage, hvor vuggende og rystende bevægelser bruges til at afslappe dine muskler og skabe plads, så dit barn kan vende sig og rotere rigtigt ned i bækkenet.

 

HJEMMEØVELSER

Under graviditeten indretter babyen sig i livmoderen, der hvor der er plads. I nogle tilfælde kan stramme muskler i mave, ryg og bækken gøre pladsen trang, og forhindrer din baby i at vende sig. Derfor gennemgår vi forskellige øvelser, du let kan lave derhjemme, enten alene eller med støtte fra din partner. Formålet med øvelserne er, at optimere forholdet mellem din og din babys krop, så babyen kan vende sig til en hovedstilling, og rotere uhindret ned gennem fødselskanalen under påvirkning af veerne, når fødslen starter.  

HVORNÅR OG HVOR OFTE?

Behandling med moxa til vending af et barn i underkropspræsentation er mest effektivt, hvis behandlingen foretages omkring uge 34+0-36+0, men kan også anvendes senere.

Jeg tilbyder kun vendingsforsøg til gravide med ét barn i maven og aldrig tidligere end uge 33+0.

Ved første behandling får du et par moxa-cigarer med til hjemmebehandling. Efter 8-10 dage kommer du tilbage i klinikken til en lille jordemoderkonsultation, hvor jeg tjekker om din baby har vendt sig. Hvis ikke baby har vendt sig, kan du fortsætte behandlingen i yderligere 8-10 dage, opfulgt af endnu en jordemoderkonsultation. Herefter afsluttes behandlingsforløbet uanset, om din baby har vendt sig eller ej. 

SÆRLIG AFBESTILLINGSPOLITIK

Klinikkens gældende afbestillingspolitik lyder, at der ved afbud senere end 12 timer før aftalt behandling opkræves behandlingens fulde pris. Denne politik gælder IKKE ved afbud som følge af indlæggelse på sygehus og ved fødsel. 

Du kan derfor trygt booke tid til vending af din baby, uden at bekymre dig om at “smide penge ud af vinduet” for en behandling du ikke får brug for, hvis du går i fødsel.

Jeg vil dog gerne bede om, at du ved eventuel indlæggelse eller begyndende fødsel tager kontakt til mig på mail, så snart du ved, at du ikke får brug for din bookede tid.